top of page

Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2016


Idén második alkalommal rendezte meg az EMKISZ (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete) és a Gitár East Egyesület a Legszebb Erdélyi Magyar Dal című pályázatot az erdélyi zenekarok számára. Huszonhat zenekar nevezett be a vetélkedőre, összesen ötvennégy dallal. A szakmai zsűriben felsorakozott: André Ferenc slammer, Sántha Zsuzsanna énekes, Balázs Imre Józsefirodalmár és Zilahi Csaba műsorvezető.


Az estet Tamás Csilla, szervező nyitotta meg, ismertetve a verseny kritériumait. A zenekarokat amatőr és profi kategóriákba sorolva értékelték aszerint, hogy melyik zenekarnak jelent meg albuma a verseny kezdetéig.

Elsőként a profi kategória győzteseit hirdették ki. A kategóriában harmadik helyezettként végzett a kézdivásárhelyi Ego Sum zenekar Mese c. dalával. A zsűri blues alapú garázsrockként jellemezte a zenekar stílusát, ugyanakkor a laza ének és ritmus a Quimby zeneiségére emlékeztette őket. A másodikhelyet a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots nyerte el az Ezadal c. szerzeményével, amely még egy különdíjban is részesült. A zsűri értékelte a dalban megjelenő költői elemeket és egy jó rádiós dalként jellemezte. Az első helyen a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar végzett a Hiszek benned c. dallal. A dal jazz-pop stílusú, tipikusan rádióbarát dal, ahogyan azt a jelenlevő zsűritagok véleményezték.

A profi kategória után az amatőr kategória helyezettjeinek díjazása következett. Harmadik helyen végzett a székelyudvarhelyi Légió zenekar Játssz el egy dalt! c. szerzeményével. A zsűri véleménye szerint a dal szövegvilága egy érdekes hangulatot ragad meg, stílusában hasonló a Piramis, Karthágó és korai Edda szövegeihez. A második helyet a marosvásárhelyi Mary Grace együttes vitte el a Nem tudomc. dalukkal. A zsűri tetszését főként a zenekar kreativitása nyerte el, amely a többi beküldött dalukban is fellelhető. Végül pedig az est másik első helyezettje szintén egy Gyergyószentmiklóson alakult zenekar lett, a Dreamland Residents, akik a Poros az ég című dalukkal nyerték el a zsűri tetszését. Kiemelték a dal ötletes szövegvilágát, amely egy érdekes, kellemes életérzést ad át.

Írta: Szabó Anita

Fényképezte: Antal Szidónia


bottom of page