top of page

Harry Potter és az elátkozott gyermek- Első és második rész

Olvasta már a Harry Potter nyolcadik történetét? Először is tisztázzuk azt a téveszmét, hogy ez J. K. Rowling nyolcadik regénye lenne, mert ez nem regény. Az elátkozott gyermek színdarab, amelynek forgatókönyvét egy az egyben kiadták. Sajnos a rajongók közül többen is felháborodtak a mű végén. De mi lehet az oka?

Ezek a bírálók talán elfelejtették, hogy a nyolcadik könyvet nem egyedül Rowling írta. Közreműködött John Tiffany és Jack Thorne. Utóbbi írta át színdarabra a művet. De az viszont igaz, hogy egy kicsit laposra sikerült.

Elsőként megemlíteném, hogy divattémát dolgoz fel. Vagyis az időutazással járó veszélyeket, amit már egy tucatnyi film és sorozatfilm feldolgozott az elmúlt időszakban, és amint tudjuk még volt egy olyan rész a Harry Potter sorozatokban, amikor az időutazás kapta a főszerepet (Harry Potter és az azkabani fogoly). Az viszont jó dolog, hogy a színdarab a régi könyvek mozzanataiból van összegyúrva, mindegyik előző részből van egy apró részlet.

Ron még mindig szereti rosszkor rossz helyen elsütni vicceit, amiért annyira szeretjük őt és Hermione még mindig okos, na de Harry Potter főz! Egy újabb oldalát ismerhetjük meg apaként. A fia, Albus Perselus Potter teljes mértékben ellentéte a hős képet öltő apjának. A Mardekárba kerül, nem erőssége a varázslás, a kviddics és a legjobb barátja Draco Malfoy fia, Scorpius Malfoy. Mégis ugyanúgy vonzódik a veszélyhez, mint apja és bizonyítani akar neki. De borzalmas hibát vétenek a legjobb barátjával és megváltoztatják a jelent, a múlt megbolygatásával. Egy olyan világot hoznak létre, ahol Voldemort sikerrel jár, káosz és pusztulás van a világunkban, és Harry Potter halott. Persze visszamennek és helyrehozzák, az idővonalat, de az elátkozott gyermek elrabolja őket. Az elátkozott gyermek pedig nem más, mint Delphy, aki Bellatrix Lestrange és Voldemort közös lánya. Nagy erejű varázsló, de az ifjabb és idősebb Potter legyőzik őt, azon a napon, amikor meghaltak Harry szülei Godric’s Hollow-ban.

A vége azt sejteti velünk, hogy valóban ez az utolsó rész a Harry Potter sorozatnak: Apa és fia elbeszélgetnek az életről, megbeszélik a közös gondjaikat, ez a rész viszont hosszúra sikerült. Joggal kérdezi az olvasó a végén, hogy hol van a megszokott, csattanós, elgondolkodtató rész, amit megszokhattunk az eddigi részekből. Ez ad egy kevés rossz ízt a könyv végleges értékelésénél. Én mindenképpen ajánlom elolvasni, de úgy fogjunk neki, mint egy regény olvasásnak, mert akkor csalódni fogunk.


bottom of page